Hydroment

In 2008 ben ik op zoek gegaan naar een oplossing voor de zouten, nitraten en het vocht in de muren van mijn oude hoeve.

Door de dikte van de muren was injecteren zeer onzeker en dit lost wel het vocht probleem, maar niet het stankprobleem en de nitraten in de muren niet op.

Het plaatsen van membranen lost ook niets op omdat de muren dan nat blijven en verder belast blijven.

Na veel omzwervingen kwam ik bij Hydroment uit. Een uit Duitsland afkomstig product dat de muur duurzaam saneert en het vocht afvoert. Het isoleert de zouten en nitraten in het muurwerk.

Hieronder vindt u mijn eigen ervaringen met Hydroment.

Onder www.hydroment.be vindt u alle info over Hydroment.

Mijn eigen ervaringen met Hydroment

Midden 2008 was ik op zoek naar een oplossing voor het vocht, de zouten, salpeter en nitraat in de oude stalmuren van mijn hoeve. Via het forum www.bouwinfo.be kwam ik op Hydroment. Ik heb mij in dit middel verdiept en contact opgenomen met Hydroment Duitsland. Dit was eenvoudig voor mij omdat ik in Duitsland gewoond heb en perfect Duits spreek.

Ik raakte zeer onder de indruk van Hydroment en besloot het te gebruiken. Ik had met Hydroment Duitsland afgesproken dat ik informatie voor België zou vertalen en in ruil zou men in Duitsland laboratoriumonderzoek doen en ik zou een testzending krijgen. Zo geschiedde. Omdat mijn gerenoveerde gevel is gevoegd met een beige voeg van zavel/rijnzand/kalk/wit cement wilde ik de sokkel ook zo maken. Hydroment raadde mij het gebruik van kalk af omdat dit de luchtporiënvorming negatief beïnvloedt. Daarna heb ik zavel (geel zand) opgestuurd naar Hydroment Duitsland. Het is daar in het laboratorium getest. Het bleek te fijn te zijn en te veel organische stoffen te bevatten en dus ook niet geschikt te zijn in combinatie met Hydroment. Toch wilden mijn vrouw en ik een beige sokkel! De laborant van Hydroment vertelde dat men in het verleden met wisselend succes pigmenten getest hebben.

Daarop heb ik contact gelegd met een pigmentfabrikant in België. Ook hier had ik een prettig contact met hun laborant. Hij vertelde mij de verschillen tussen de verschillende pigmenten. Hij kon het probleem van de combinatie van Hydroment met sommige pigmenten voorstellen. Hij adviseerde mij een serie speciale pigmenten. Ik kocht een zak okergeel pigment en kreeg enkel monsters mee van andere kleuren om in het Duitse laboratorium te laten testen in combinatie met Hydroment.

Kleurproeven


De helft van de monsters heb ik naar Duitsland gestuurd en met de andere helft heb ik enkele kleurtests gedaan om de dosis kleurstof voor mijn sokkel te bepalen. Toen mijn vrouw de proeven met rood en zwart zag vond ze de proef met zwart zo mooi op blauwe steen lijken en besloot zij dat we de sokkel niet in beige maar leigrijs zouden maken. Ik had al een stuk hechtpleister in beige gemaakt maar dat zou toch niet zichtbaar zijn. Komend weekeinde ga ik de rest van de sokkel maken met Hydroment. Ik houd u op de hoogte!

Hechtlaag


Tijdens de tests met het aanbrengen van de hechtlaag heb ik wel kunnen vaststellen dat door het gebruik van Hydroment het mortel een beetje opzwelt als brooddeeg. Het plakt beter dan gewoon mortel en laat zich heel makkelijk verwerken.

 

De sokkel met Hydroment is nu klaar. Het vocht in de muur is duidelijk te zien maar de hydromentlaag is kurkdroog!

Na alle zeer positieve ervaringen met Hydroment Duitsland en de stortvloed aan aanvragen over Hydroment heb ik besloten om samen met mijn buurman Patrick het importeurschap van Hydroment op te nemen. Vanaf heden is Hydroment gewoon bij ons te bestellen. Kijk op www.hydroment.be voor meer informatie.

Hier ziet u Hydroment aan het werk. De kasseien zijn enkele dagen geleden gelegd en ingewaterd met heel veel water. Ook cementresten op het Hydroment zijn met de hoge drukreiniger afgespoten. Het Hydroment zuigt het water uit de stabilice-laag en verdampt het. Het water stijgt echter niet meer dan 10-15 cm in het pleister. Daarboven blijft het Hydroment kurkdroog! Vocht kan niet in Hydroment opstijgen.

* update 2014

Hydroment doet zijn werkt meer dan uitstekend! Op die plaatsen waar we het toegepast hebben zijn er absoluut geen problemen meet met vocht en zouten. Op een enkele plaats waar we het niet toegepâsst hebben en het toch nodig was hebben dus nog wel een enkle vochtprobleem. Die plakken gaan we ook nog aanpakken.

 

Oud

Nieuw

Oud

Nieuw

Sokkel met hydroment

Het vocht in de muur is nog te zien. Het hydroment zelf is kurkdroog!